कैसे बनाएं टेस्टी और क्रिस्पी दाल कचौड़ी? (How to make tasty and crispy dal kachori?) Full recipe

कुकिंग टाइम : 30-40 मिनट
दाल कचौड़ी बनाने की विधि (Full recipe)

सामग्री :- 300 ग्राम मैदा, 3/4 चम्मच पिसी लाल मिर्च, 1/2 चम्मच गर्म मसाला, 1/2 कप उड़द की भीगा फूली दाल, कप मूंग की भीगी – फूली दाल , 1 चम्मच दरदरा सूखा धनिया , 1 गुच्छा हरा धनिया कटा , नमक स्वादानुसार , 1/2 कप दही , तेल तलने के लिए ।

विधि
• मैदा में एक बड़ी चम्मच तेल डालकर मसलिए । फिर दही से मैदा को आवश्यकता नुसार पानी डालकर गूंध लें और गीले कपड़े से ढक दें ।
• दोनों दालों को ग्राइंडर में दरदरी पीस कर गरम मसाला, सूखा व हरा धनिया, नमक व लाल मिर्च मिला दीजिए ।
• कड़ाही में एक बड़ी चम्मच तेल गर्म करके मिश्रित दाल डालें व सुनहरी फ्राई करके उतार लें ।
मैदा की बारह लोइयां तोड़कर पूरी की तरह बेलें और उसमें पिसी भुनी दाल भर कर बन्द कर कचौड़ी की शक्ल दे दें ।
• तेल गर्म करके कचौड़ियों को सुर्ख फ्राई कर लीजिए ।
हरी चटनी के साथ चाय के संग गर्म – गर्म स्वादिष्ट कचौड़ियां सर्व कीजिए ।

कैसे बनाएं टेस्टी और क्रिस्पी दाल कचौड़ी? (How to make tasty and crispy dal kachori?) Full recipe

How to make tasty and crispy dal kachori? (How to make tasty and crispy dal kachori?) Full recipe

Cooking Time: 30-40 minutes
How to make Dal Kachori

Ingredients: – 300 grams maida, 3/4 teaspoon ground red chili, 1/2 teaspoon garam masala, 1/2 cup urad dal puffed lentils, cup moong dal soaked – puffed lentils, 1 teaspoon coarsely dried coriander, 1 bunch green coriander Chopped, salt to taste, 1/2 cup yogurt, oil for frying.

Method
• Add one tablespoon of oil to the flour and mash it. Then knead the flour with curd, adding water as required, and cover it with a wet cloth.
• Grind both the pulses coarsely in the grinder and add garam masala, dry and green coriander, salt, and red chili.
• Heat a tablespoon of oil in a pan, add the mixed lentils and take out the golden fry.
Break twelve balls of refined flour and roll it like a poori and fill it with ground roasted dal and close it to give the appearance of kachori.
• Heat the oil and fry the kachoris.
Serve delicious kachoris hot with tea with green chutney.

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