कुकिंग टाइम : 30-40 मिनट
दाल कचौड़ी बनाने की विधि (Full recipe)
सामग्री :- 300 ग्राम मैदा, 3/4 चम्मच पिसी लाल मिर्च, 1/2 चम्मच गर्म मसाला, 1/2 कप उड़द की भीगा फूली दाल, कप मूंग की भीगी – फूली दाल , 1 चम्मच दरदरा सूखा धनिया , 1 गुच्छा हरा धनिया कटा , नमक स्वादानुसार , 1/2 कप दही , तेल तलने के लिए ।
विधि
• मैदा में एक बड़ी चम्मच तेल डालकर मसलिए । फिर दही से मैदा को आवश्यकता नुसार पानी डालकर गूंध लें और गीले कपड़े से ढक दें ।
• दोनों दालों को ग्राइंडर में दरदरी पीस कर गरम मसाला, सूखा व हरा धनिया, नमक व लाल मिर्च मिला दीजिए ।
• कड़ाही में एक बड़ी चम्मच तेल गर्म करके मिश्रित दाल डालें व सुनहरी फ्राई करके उतार लें ।
मैदा की बारह लोइयां तोड़कर पूरी की तरह बेलें और उसमें पिसी भुनी दाल भर कर बन्द कर कचौड़ी की शक्ल दे दें ।
• तेल गर्म करके कचौड़ियों को सुर्ख फ्राई कर लीजिए ।
हरी चटनी के साथ चाय के संग गर्म – गर्म स्वादिष्ट कचौड़ियां सर्व कीजिए ।

How to make tasty and crispy dal kachori? (How to make tasty and crispy dal kachori?) Full recipe
Cooking Time: 30-40 minutes
How to make Dal Kachori
Ingredients: – 300 grams maida, 3/4 teaspoon ground red chili, 1/2 teaspoon garam masala, 1/2 cup urad dal puffed lentils, cup moong dal soaked – puffed lentils, 1 teaspoon coarsely dried coriander, 1 bunch green coriander Chopped, salt to taste, 1/2 cup yogurt, oil for frying.
Method
• Add one tablespoon of oil to the flour and mash it. Then knead the flour with curd, adding water as required, and cover it with a wet cloth.
• Grind both the pulses coarsely in the grinder and add garam masala, dry and green coriander, salt, and red chili.
• Heat a tablespoon of oil in a pan, add the mixed lentils and take out the golden fry.
Break twelve balls of refined flour and roll it like a poori and fill it with ground roasted dal and close it to give the appearance of kachori.
• Heat the oil and fry the kachoris.
Serve delicious kachoris hot with tea with green chutney.